Сайт про дітей

статті, поради

Діти Психологія і виховання від 1 до 3 Маніпуляції без кінця

Маніпуляції без кінця

Головна статті
Маніпуляції без кінця
Як же ми виховуємо у своїй сім'ї маніпуляторів?

Частина I
Яким же чином ці милі, ласкаві, ніжні і добрі істоти маніпулюють нами? "Мамо, мені було так погано в садку! Я плакав, плакав весь день, ніхто не хотів грати зі мною, вихователька не пустила мене в туалет!" - ридає крихітка ввечері, прийшовши додому із садка. "Я кинула його, безсердечна, думаю тільки про себе, про роботу, про кар'єру! Моїй дитині погано, а я знову і знову відводжу її у садок!" - карається мати. Чи не правда, знайома сцена?

Заплаканий малюк пробуджує в матері відчуття провини, після чого домагається свого - мати не відводить його в садок, залишає вдома (прихований підтекст: якщо ти мене любиш, то не віддаси в цей бридкий садок!). Крихітка домігся свого - мама поруч. Яким чином? Емоційним шантажем, маніпуляцією. Я плачу - мамі соромно, вона відчуває себе винною - мама не відводить мене в садок (у спортивну школу, у гості до бабусі, у літній табір ...). Прихований підтекст дій матері, котра відмовилася від своїх планів, і тут легко виявляємо - моя дитина найкраща, а в садку (школі) їх усіх стрижуть під одну гребінку, жодного індивідуального підходу.

Я аж ніяк не закликаю віддавати в садок усіх дітей від народження, я хочу лише звернути вашу увагу на те, щоб розрізняти, коли у дитини є серйозні причини для сліз, і коли сльози викликані бажанням домогтися свого. Жертовність - у природі батьків, часом ми, не помічаючи, самі приносимо своє життя на вівтар іншого, яке в якийсь момент часу починає здаватися важливішим нашого власного. Якби будь-хто з батьків не був спочатку схильним до самопожертви на благо потомства, йому (нащадку) було б значно складніше роздобути життєві блага – матір, що вічно знаходиться поряд в три роки, матір, що відмовляє собі в купівлі нового одягу заради дитини у 18 років. А механізм впливу в обох випадках однаковий - емоційний шантаж, маніпуляція. Не приносьте своє життя у жертву, інакше одного разу вам захочеться (і цілком обґрунтовано) вимагати зворотної жертви від дитини, а на вашу заяву: "Я заради тебе всім пожертвувала", - вона цілком обґрунтовано може відповісти: "Я тебе про це не просив" .

Серед первістків і єдиних дітей у сім'ї маніпуляторів більше, ніж у сім'ях з двома і більше дітьми. Традиційно їм дістається більше батьківської уваги, бажання батьків прославитися демократичними і сучасними, які прислуховуються до найменших побажань з боку обожнюваної дитини, а також у сім'ях, де батьки дуже багато працюють і не приділяють дитині достатньо уваги. Однієї цієї причини вистачить, щоб періодично випробовувати почуття провини перед своїм дитям. А зіграти на почутті провини дуже легко! "Ми завжди прислуховуємося до думки і бажань нашої дитини", - навіть у тому випадку, коли мати спізнюється на роботу, а дитина хоче і далі чекати на зупинці на трамвай, що невідомо де заблукав.

Iнше

Додати коментар

А яка ваша думка з цього приводу? Поділіться, будь-ласка

Захисний код
Оновити

Схожі статті

Хочу бути модною!
Проблема Постараюся бути лаконічною. Мої батьки були радянськими інженерами, а значить,...
Підліткова гламуроманія. Частина...
Початок На початку XX століття майже всім хотілося стати жінкою-вамп подібно...
Гормональна буря і психологічні особливості...
Чому підлітку так нелегко з самим собою? * Початок функціонування статевих...
Що потрібно знати батькам про психоактивні...
Багато батьків вважають, що в ситуації, коли їх дитина почала...
Поки грім не гримнув
За спостереженнями психологів, у підлітка провісники кризи часто грізними не...
Криза середини...
Підлітковий вік важко переживають і діти, і їхні батьки. Завдання дорослих...
Коли нічого не допомагає. Частина...
Початок Слова, які ми використовуємо, можуть значно впливати на емоційну атмосферу...
Коли нічого не допомагає. Частина...
Є кілька ключових принципів, яким ви можете слідувати, щоб налагодити...
Як говорити, щоб дитина вас...
Чим старшою стає дитина, тим частіше вона сприймає поради батьків...

Блоги

Мультфільми

Розвиваючі ігри для дітей онлайн

Голосування

Скільки у Вас дітей?